Afschaf second opinion en voorstel tot bezuinigingen zorg

Graag dit bericht zoveel mogelijk verspreiden, dank u!

Breda, 8 mei 2013

Betreft: Afschaf second opinion en voorstel tot bezuinigingen zorg

Geachte minister Schippers,

Graag wil ik kort uw aandacht voor het volgende: het voorstel tot afschaf van de second opinion in het basispakket. De reden dat ik u schrijf, is dat ik me niet kan voorstellen dat u bewust met levens wilt spelen. Ik heb vertrouwen en geloof in het empathisch vermogen van een vrouw in uw positie en met deze brief doe ik hier dan ook beroep op.

U gaf gisterenavond op tv aan dat men zich best mag realiseren dat wij allen de second opinion betalen. Ik wil hierbij dan ook eerst u, en de rest van de Nederlanders die meebetalen aan dit systeem, bedanken voor het redden van mijn leven. Ik heb een zeldzaam type kanker, NET genaamd, die dankzij de second opinion goed in kaart is gebracht en afgelopen vrijdag in het NKI-AVL is verwijderd uit mijn dunne darm.
Voor zover zijn de resultaten op uitzaaiingen voorspoedig.

Met mijn klachten heb ik vorig jaar eerst drie keer naar de huisarts gemoeten. Het was namelijk stress volgens de huisarts. Daar ik heb geleerd goed naar mijn eigen lichaam te luisteren, bleef ik aandringen. De specialist in het ziekenhuis in Arnhem gaf ook aan dat alles in orde was. Uiteindelijk is er een team, in overleg met de supervisor dokter X, toch maar gaan kijken in mijn darmen om mij dan maar gerust te kunnen stellen. Het bleek alles behalve een geruststelling. Dokter X gaf aan dat ik in december nog met gemak op vakantie kon gaan. Ze hadden alles onder controle. Spoedige onderzoeken bleven in januari uit. Verkeerde scans werden er gemaakt (waar dit type kanker niet zichtbaar op is) en resultaten van bloedonderzoeken raakten kwijt. Ik heb telefonisch en in een gesprek, versterkt door drie man, bij dokter X aangegeven over te willen stappen naar het NKI-AVL in Amsterdam. De beste plek om voor met mijn type kanker te zijn, gaf de NET stichting aan.

Dokter X wilde echter niks weten van een overstap en gaf aan dat ze dit in de medische wereld ‘een second opinion’ noemen where can i buy viagra over the counter. In de nieuwe regeling zou ik, als ik het goed begrijp, opdraaien voor nog meer medische kosten (naast bijbetaling medicijnen, benzine Arbodienst, ziekenhuisbezoeken etc etc.) voor een beslissing die niet door mij in de medische wereld wordt gemaakt, omdat het systeem nou eenmaal zo werkt.

Na twee weken aan te hebben gedrongen zou mijn dossier dan worden opgestuurd, ik kreeg het zelf namelijk niet mee. Het NKI-AVL heeft een korte brief ontvangen met uitleg en een verzoek tot second opinion. Gelukkig werd ik in dit fantastische ziekenhuis (extra dank aan allen die aan KWF sponsoren) warm ontvangen en is de ‘second opinion’ omgezet tot een overstap.

Ik ben 26 jaar en sta aan het begin van mijn leven. De extra kosten die erbij komen met een 70% salaris zijn al niet te dragen, ik kan gelukkig leunen op mijn omgeving. De stress, het hormoon waar mijn tumor uit ontstond, die erbij kwam kijken met financiële zaken en het ‘ruziën’ met ziekenhuizen om überhaupt over te kunnen stappen / een second opinion te krijgen, kunt u zich denk ik goed inbeelden. Iets wat tijdens ziekte, en zeker niet bij kanker, niet bevorderlijk is voor het herstelproces. ‘Gelukkig bestaat er zoiets als een second opinion’ dacht ik laatst nog bij mezelf.

Gisteren kwam ik thuis van het ziekenhuis, gisterenavond zag ik u op tv. Het eerste wat ik zei tegen mijn partner was ‘ik ga deze meneer een brief schrijven, want ik kan me niet goed voorstellen dat hij momenteel begrijpt waar hij mee bezig is’. Ik ben net een dag ontslagen uit het ziekenhuis, maar ik lig hier al heel de nacht van wakker (op tv sprak er een man namens u over de nieuwe regeling).

Welnu, hierbij mijn brief aan u. In de hoop dat u iets doet met deze noodkreet over de second opinion die momenteel veilig in het basispakket zit. Een optie die mijn leven als 26 jarige starter heeft gered.

Ik begrijp dat u maatregelen moet treffen. In het kader van bezuinigingen stel ik dan ook voor dat u binnen de zorg de tijd tot het krijgen van de juiste hulp en de ego’s van de gemiddelde specialist, die allen bij elkaar hun hand boven het hoofd houden om maar meer en meer geld uit ons potje trekken voor zichzelf, aan gaat pakken. Want een ding ben ik het zeker met u eens. Men mag zich best realiseren dat wij dit allen betalen!

Hoogachtend,
ing. Fay Polling (master HRM in spe)

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.